Kava. Sveika ar ne?

Retai kuris įsisvaizduoja rytą be akis atveriančios kavos puodelio, ar pasisėdėjimą su draugu be pikantiškus pašnekesius pagardinančios kavutės. Puikus stimulas dienos ar pokalbio pradžiai. Kad kava stimuliuoja, mūsų protėviai žinojo nuo senų senovės. Dar devintajame amžiuje kava mėgavosi etiopai. Penkioliktame amžiuje kvapiosios pupelės pasiekė Persiją, Šiaurės Afriką, Turkiją ir Egiptą. Mes, europiečiai, kavą atradome tik septynioliktame amžiuje. O ką mes apie ją žinome?

coffee-kavos-puodukas

Kavos rūšys

Nors kavos pasaulyje egzistuoja virš 70 rūšių, populiariausios ir žinomiausios yra dvi.
Arabika – sodraus skonio ir labai kvapni. Kavos kokybė priklauso nuo to, kur ir kaip ji išauginta. Kuo aukščiau jūros lygio auginama kava, tuo geresnė jos kokybė ir tuo ji skanesnė. Ši kavos rūšis auginama kalnų šlaituose – ten, kur iškrenta daug lietaus.
Robustos – dažniausiai naudojama gaminti tirpiai kavai ir būna maišoma su kitų rūšių kava.

Misteris Kofeinas

Kava į lovą – puiki dienos pradžia. Mieguistai pasilepini nepakartojamu kavos skoniu, ir jau žvaliai šoki iš lovos. Tai – neatsiejamas kavos palydovas, kofeinas. Kofeinas stimuliuoja medžiagų apykaitą, kvėpavimą, kraujotaką, todėl išgėrę stiprios kavos tampame budresni, žvalesni, pagerėja darbingumas. Net sportininkai norėdami pasiekti geresnių rezultatų vartoja kofeiną, tiesa, nemažomis dozėmis. Pasaulio antidopingo agentūra uždraudė sportininkams viršyti 800–1000 mg kofeino paros dozę. Mažiausiai kofeino yra Espresso kavos puodelyje – 80mg. Beje pirmąjį Espresso kavos aparatą visuomenei pristatė Prancūzai – 1822 metais, tik vėliau italai jį patobulino ir išplatino.Beje, tai plačiausiai naudojamas narkotikas pasaulyje: prie kofeino priprantama. Būtent todėl pradėjus gerti kavą jos atsisakyti būna sunku.

  • Kofeino yra ne tik kavoje, bet ir arbatoje.
  • 100 ml kavos yra 40–120 mg kofeino.
  • 10 gramų kofeino yra žmogui mirtina dozė.
  • Vien Amerikoje per dieną išgeriama apie 400 milijonų puodelių kavos.

Saikingai geriama kava naudinga sveikatai:

  • Kavoje daug antioksidantų, kurie saugo organizmo ląsteles nuo laisvųjų radikalų.
  • Kava mažina riziką susirgti astma, Parkinsono liga, žarnyno vėžiu.
  • Kavoje yra vitamino B, kalio, magnio, amino rūgščių.Kava gerina atmintį.

Bet:

  • Daug kavos sukelia nemigą.
  • Kava trukdo organizmui įsisavinti kalcį, tad gali susilpnėti kaulai. Tai ypač aktualu vyresnio amžiaus moterims, kurioms gresia osteoporozė (kaulų tankio sumažėjimas).
  • Kava pakeičia dantų spalvą. Ne į gerąją pusę. Stomatologai rekomenduoja kaskart išgėrus kavos išsivalyti dantis ar bent jau praskalauti burną vandeniu.
  • Kava didina spaudimą.
  • Dideli kiekiai kavos kelia grėsmę protiniam vaisiaus vystimuisi.

Visada kvapni

Kavą visuomet laikyk sandariame inde ir tamsioje, vėsioje vietoje: kitaip kavos aromatas greitai išsivadės, o skonis pakis.
Užpilinėk kava ne karštu, bet ne verdančiu vandeniu.

Be įprastos kavos išbandyk ir įvairius kavos gėrimus, jų siūloma tikrai daug: latte, espresso kava (šioje kavoje yra mažiausiai kofeino), airiška, mocca, turkiška, šalta (frappe). Išsirink skaniausią ir mėgaukis…


Airiška kava
1 puodelis paruoštos stiprios kavos,
1 šaukštelis cukraus,
1 šaukšteliai konjako arba viskio
Plaktos grietinėlės.

Į aukštą stiklinę supilk karštą kavą. Įdėk šaukštelį cukraus ir įpilk šaukštelį konjako. Viską išmaišyk ir ant viršaus uždėk plaktos grietinėlės.



Mocca
1 šaukštelis smulkiai maltos kavos
Cukraus pagal skonį

Išmaišyk kavą su cukrumi inde ir užpilk šaltu vandeniu. Palaikyk kelias minutes. Po to užvirink ant silpnos ugnies. Nuimk indą nuo viryklės ir netrukus vėl užvirink. Procedūrą pakartok tris kartus.


Frappe kava (šalta)
1 šaukštelis tirpios kavos
2 šaukšteliai cukraus
pieno
ledo

Į stiklinę įdėk šaukštelį kavos ir du šaukštelius cukraus. Įpilk šiek tiek vandens (mažiau nei pusę stiklinės) ir gerai viską išplak. Įdėk ledo kubelių, supilk pieną ir vandenį, kad būtų pilna stiklinė. Gerk per šiaudelį.


Latte kava
1 puodelis paruoštos kavos,
2 stiklinės pieno
Šokolado drožlės
Cukrus pagal skonį

Pasidaryk puodelį kavos ir pašildyk vieną stiklinę pieno.Antrąją stiklinę pieno išplak plaktuvu iki putų. Į stiklinę sudėk cukrų, supilk pašildytą pieną ir tada atsargiai per šoną įpilk kavą. Ant kavos sudėk išplaktą pieno putą, pabarstyk šokolado drožlėmis.