Kada sotieji riebalai, cholesterolis tampa geraisiais/blogaisiais riebalais

Pastaruosiais metais, remiantis kai kuriais informacijos šaltiniais, buvome skatinami manyti, kad sotieji riebalai ir cholesterolis, randami gyvuliniuose riebaluose, yra pagrindinės lėtinių degeneracinių ligų priežastys. Kiek daugiau šioje srityje pasidomėję žmonės pasakytų, kad sotieji riebalai ir cholesterolis yra kai kurių širdies ligų priežastimi ir daugelis pasakytų, kad cholesterolis yra blogai. Chiropraktikas ir akupunktūros specialistas, Dr. Ben Kim iš Toronto (Kanada) svarsto: ar šie požiūriai į sočiuosius riebalus ir cholesterolį yra teisingi?

Štai keletas faktų apie sočiuosius riebalus:

  • Sotieji riebalai sudaro ne mažiau kaip 50 procentų mūsų kūno ląstelėse esančių membranų medžiagos, suteikdami joms standumą ir stiprumą
  • Sustiprina imuninę sistemą
  • Padeda kaulams pasisavinti kalcį
  • Kai kurie iš jų turi antimikrobinių savybių, kurios apsaugo mus nuo kenksmingų mikroorganizmų mūsų virškinamąjame trakte.
Ir keletas faktų apie cholesterolį:
  •  Kaip ir sotieji riebalai, cholesterolis padeda ląstelės membranai būti tvirtesnei ir stipresnei.
  • Naudojamas hormonų, kurie padeda mums susidoroti su stresu, gamyboje. Taip pat lytinių hormonų gamyboje.
  • Virsta vitaminu D, svarbiu tinkamam augimui, palaikančiu sveikus kaulus, sveiką nervų sistemą, raumenų tonusą ir tinkamą imuninės sistemos funkcionavimą.
  • Naudojamas, išsiskiriant tulžiai, reikalingai virškinant riebalus, esančius mūsų maisto produktuose
  • Veikia kaip antioksidantas, iš tikrųjų apsaugantis mus nuo ląstelių pažeidimo, kas vestų į širdies ir vėžinių ligų išsivystymą.
  • Padeda palaikyti sveiką žarnyno gleivinę, apsaugančią nuo autoimuninių ligų (kai imuninė sistema klaidingai atakuoja sveiką audinį)
Akivaizdu, kad sotieji riebalai ir cholesterolis yra reikalingi daugeliui gyvybinių procesų, vykstančių mūsų organizme, palaikyti. Kad būtume sveikais, mums reikalingas ir cholesterolis, ir sotieji riebalai.
Pavojus iškyla tuomet, kai mes vartojame riebalus ir cholesterolį, kurie buvo pažeisti karščio, deguonies ar praktikuojant nenatūralius ūkininkavimo metodus. Pažeisti riebalai ir cholesterolis gali sukelti žalos mūsų kraujagyslių sienelėms, skatindami kauptis apnašoms ant jų. Būtent apnašų kaupimasis trukdo normaliai kraujo apytakai ir atveria kelius į širdies ir kitų lėtinių ligų atsiradimą.
Tikėtina, kad šiuose maisto produktuose yra pažeistų riebalų ir/arba sugadinto cholesterolio:
  •  Pasterizuoto pieno produktai – tame tarpe sūris ir ledai, kurie buvo pagaminti iš pasterizuoto pieno
  • Pieno milteliai
  • Kiaušiniai iš miltelių
  • Mėsa, virta aukštoje temperatūroje, ir ypač kepta ar smarkiai apkepta
  • Dauguma augalinių aliejų
  • Visi hidrogenizuoti aliejai

Šie maisto produktai yra koncentruoti sveikų riebalų ir/ar sveiko cholesterolio šaltiniai:

  • Avokado vaisiai
  • Riešutai ir sėklos
  • Šalto vandens žuvys
  • Ekologiški kiaušiniai
  • Ekologiški viščiukai
  • Jautiena gyvulių, mitusių žole
  • Grynas kokosų aliejus
  • Raudonasis palmių aliejus
  • Šalto spaudimo alyvuogių aliejus
Skirtumas tarp ekologiškų ir neekologiškų gyvulinių produktų yra gana reikšmingas. Pavyzdžiui, pažvelkime į skirtumą tarp ekologiškų ir neekologiškų kiaušinių. Mūsų organizmas funkcionuoja geriausiai, kai mūsų vartojamame maiste išsilaiko pusiausvyra tarp dviejų riebalinių rūgščių: omega – 6 ir omega – 3. Vartojimas maisto produktų, kuriuose yra per daug omega – 6 ir per mažai omega – 3, veda prie daugybės sveikatos problemų, įskaitant bendro pobūdžio uždegimus, aukštą kraujospūdį, prislopintą imuninės sistemos funkciją, kūno svorio padidėjimą, pajautrėjusį virškinamąjį traktą ir link tendencijos susidaryti kraujo krešuliams. Ekologiškuose kiaušiniuose, išperėtuose vištytės, kuri maitinosi žaliais augalais ir vabzdžiais, yra optimalus riebalinių rūgščių Omega – 6 ir Omega- 3 santykis, 1 : 1. Kiaušinyje, išperėtame vištos, kuri buvo daugiausia šeriama grūdais ūkio – gamyklos aplinkoje, šių riebalinių rūgščių santykis gali būti 15 : 1 ar net 20 : 1.
Grynas kokoso aliejus ir raudonųjų palmių aliejus yra geriausi virimui tinkami aliejai, nes jų sudėtyje yra didelis sočiųjų riebalų kiekis, kurie išlieka stabilūs ir nepažeisti karščio. Visi kiti augaliniai aliejai yra lengvai šilumos poveikio pažeidžiami. Štai kodėl šalto spaudimo alyvuogių aliejų patiekaluose yra geriausia naudoti termiškai neapdorotą.