Ką žinome apie sūrį?

Sotus, dažniausiai pusryčiams pasirenkamas pieno produktas – sūris yra gaminamas iš karvių arba ožkų pieno. Parduotuvėse galima pasirinkti minkštą, pusiau minkštą, kietą ar pusiau kietą sūrį. Taip pat galima nusipirkti varškės arba fermentinį sūrį įvairiose pakuotėse. Būdamas universalus pieno produktas, sūris gali būti ne tik dedamas ar tepamas ant sumuštinio, bet pukiausiai vartojamas ruošiant pietus ir gaminant saldžiuosius patiekalus.

Mocarelos sūris gaminamas iš pasterizuoto arba nepasterizuoto karvės ar buivolės pieno. Tai liesas sūris, išmirkytas išrūgose. Jo riebumas siekia beveik 70 proc. Mocarela tinka picoms, makaronams, šviežių agurkų ir pomidorų salotoms su alyvuogių aliejumi.

Maskarponės sūris yra minkštas,  grietininis ir labai riebus – net 75 proc. Gelsvas, švelnaus skonio, su lengvu grietinėlės ir sviesto prieskoniu maskarponės sūris lengvai tepamas.  Maskarponės sūris  mielai vartojams gaminant konditerinius skanėstus su uogomis. Būtent iš maskarponės sūrio gaminamas populiarus itališkas desertas – sūrio pyragas „Tiramisu“.

Fetos sūrio skonis yra aštriai sūrus,  todėl prieš patiekiant į stalą šį sūrį keletą minučių reikėtų pamirkyti piene ar mineraliniame vandenyje, tada jis taps švelnesnio skonio. Fetos sūrį galima valgyti ir vieną kaip užkandį, o taip pat su duona. Feta dera prie makaronų, vištienos ar jūros gėrybių.

Brinza šiek tiek panašus į fetos sūrį. Brinza gaminamas iš ožkų, avių, buivolių ir karvių pieno ar jų mišinių. Dažniausiai būna 42 proc. riebumo. Brinzos sūriu gardinamos sriubos, ypač trintos, taip pat mėsos, daržovių patiekalai.

Mėlynasis pelėsinis sūris yra kiek aitroko skonio, šviesiai kreminės spalvos su mėlynai žalsvais grūdeliais. Rokforo sūris gana birus, gali būti pusminkštis arba kietas, jo riebumas – apie 50 proc. Šis žolelių prieskonį turintis sūris dera su riešutais, saldžiaisiais vynais, taip pat sėkmingai naudojamas konditerijoje.

Be baltymų, sūris turi daug A, B grupės vitaminų, mikroelementų, o ypač kalcio ir fosforo. Tačiau sūrį geriau rinktis pusryčiams arba pietums, vakarienei jis netinka, nes yra sunkiai virškinamas produktas.