Avižiniai dribsniai – ne tik pusryčiams

Tinkama mityba atsiliepia ne tik mūsų organizmo sveikatai, bet ir išorei. Šiuo atveju avižos gali būti puikus pavyzdys. Mat avižų stiebeliuose ir grūdų luobelėje yra alkoloidų – medžiagos, kuri stimuliuoja organizmo medžiagų apykaitą.  Tai pirmiausia ir atsiliepia odai bei audiniams.

Be to, avižos ypač naudingos moterims, nes jos stimuliuoja skydliaukės funkciją ir reguliuoja moteriško hormono – estrogeno – lygį. Būtent nuo jo kiekio priklauso plaukų, nagų ir odos būklė.

Pagal baltymų ir riebalų kiekį ir kokybę avižinės kruopos pranoksta visas kitas. Šių grūdų aminorūgščių sudėtis gana artima raumenų baltymui – todėl jie laikomi ypatingai vertingu produktu. Juo labiau, kad avižų dribsniai ir miltai, išvirti piene, beveik pilnai įsisavinami organizmo.

Kaip dietinis produktas ir gydymo priemonė sergant lėtinėmis ligomis naudojamos ne tik kruopos, sveiki grūdai ir miltai iš jų, bet dar ir stiebų viršūnėlės, kurios renkamos plaukėjimo metu, ir netgi šiaudai.

Avižų ląsteliena stiprina žarnyno peristaltiką, padeda sutankinti išmatų masę ir taip pagreitina jos paslankumą. Todėl sutrumpėja žarnyno gleivinės ir ją dirginančių koncerogeninių medžiagų kontakto laikas.  Taigi, avižos ne tik šalina šlakus ir reguliuoja riebalų apykaitą, skatindamos svorio kritimą – jos yra ir tiesiosios žarnos vėžio profilaktikos priemonė.

Sergantiems skrandžio ligomis siūlome trintos avižinės sriubos receptą. Avižines kruopas (40 g) išvirkite vandenyje (550 ml), pertrinkite, pavirinkite, įpilkite pieno (100 ml) ir grietinėlės (50 ml), sumaišytos su puse kiaušinio ir sviestu (20 g).

Organizmą gerai veikia avižų kisielius. Gydymo tikslais kisielių reikia valgyti kiekvieną rytą: 200 g šilto kisieliaus, šaukštas aliejaus, riekutė ruginės duonos. Po to pageidautina apie 3 val. nieko nevalgyti. Tokie pirmieji pusryčiai suteiks žvalumo ir išvarys mieguistumą.

Dėl sveikatos ir grožio rekomenduojama mėnesį laiko pusryčiams valgyti tokį patiekalą: 5 šaukštus avižinių kruopų arba susmulkintų grūdų užpilkite 5 šaukštais šalto vandens. Per naktį palaikykite, o ryte įpilkite šaukštą grietinėlės, pagardinkite medumi ir riešutais.